website-online-maken.nl  

De kosten om een website te maken

Wanneer iemand nadenkt over het bouwen van een website, is de eerste bedenking nogal vaak hoeveel een dergelijk ding wel mag kosten. Voor de meeste goederen en diensten krijgen klanten een duidelijke prijs. Een fiets kost in die winkel zoveel en in die andere winkel zoveel. Uw haar laten knippen kost in de ene kapperzaak zoveel, in een andere kost het meer of minder. Wanneer echter wordt gezocht naar de prijs van een website, krijgt men geen makkelijke getallen die men vervolgens tegen elkaar kan afwegen. In plaats daarvan zijn er een heleboel bedrijven met verschillende diensten die al dan niet een prijs geven (soms moet een prijs worden aangevraagd). De gegeven prijzen verschillen meestal sterk van elkaar en het is moeilijk om kop of staart aan het prijskaartje te knopen. Dan blijft u verdwaasd achter en vraagt zich af waarom die website zoveel meer aanrekent om een website te maken en welke diensten u daarvoor krijgt die het goedkopere alternatief u niet geeft. Is die prijs zijn geld waard? Wordt u bedrogen bij het bureau dat minder vraagt? Hoeveel kost het nu om een website te maken?

 

Het getal splitsen

De eerste stap om dit web te ontwaren is kijken naar de verschillende onderdelen van het prijskaartje.

  • Domeinnaam: dit is het adres op het internet en is noodzakelijk om een website te maken en online te zetten. (Jaarlijkse bijdrage.)

  • Hosting betreft het draaien van de website op servers zodat mensen ten allen tijde de website kunnen raadplegen. (Maandelijkse of jaarlijkse bijdrage.)

  • De kost voor het maken van de website – programmeren en visuele aspecten – kan sterk variëren afhankelijk van het aantal pagina's en de functies die u wilt toevoegen. (Eenmalig.)

  • Het onderhouden van de website zorgt ervoor dat de website veilig is, een modern uitzicht behoudt en de informatie erop relevant en correct blijft. (Maandelijkse of jaarlijkse bijdrage.)

  • Marketing van uw website is het maken van reclame maken zodat meer mensen uw website bezoeken. (Maandelijkse of jaarlijkse bijdrage.)

Hier wordt reeds onmiddellijk duidelijk dat de prijs sterk kan verschillen afhankelijk van de aangeboden diensten. De website maken is slechts één element in een hele groep aan mogelijke diensten. Indien u enkel de website laat bouwen, bijvoorbeeld, zal niemand deze kunnen bezoeken. Dat heeft een belangrijke implicatie: bij het opstellen van een budget moeten een aantal kosten in rekening worden gebracht die niet enkel tijdens het proces van een website maken aanwezig zijn, maar ook daarna regelmatig terugkomen.

 

Hoeveel kost dit alles?

Het prijskaartje splitsen maakt nog steeds niet duidelijk hoeveel alles kost, al kunnen we nu wel zien dat een website maken geen eenmalige aankoop of kost is. De domeinnaam is gelukkig niet al te duur (de prijzen variëren van minder dan een euro to twintig euro per jaar) en hosting zal – afhankelijk van hoeveel bezoekers u krijgt en hoeveel u host – ook de bank niet breken (tien tot honderd euro per maand). De prijs voor het maken van een website varieert sterk. Dit is uiteraard omdat vele functionaliteiten kunnen worden toegevoegd en dit de prijs opdrijft. U besluit dus best op voorhand welke mogelijkheden u aan uw klanten of bezoekers wilt aanbieden zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Een website van gemiddelde grootte kan zo tussen de vijf duizend en achttien duizend euro kosten. Indien u extra functies toevoegd, kost dit nog meer. En extra functies is een groot woord: het invoegen van teksten die u heeft geschreven is reeds een extra dienst, evenals het maken van grafieken, het toelaten van opmerkingen en dergelijke meer. Een kleinere website maken is goedkoper, een grotere website duurder. De makkelijkste manier om te weten hoeveel uw website zal kosten, is door een bedrijf contacteren en te vragen hoeveel zij aanrekenen voor wat u wilt. Door meerdere bedrijven te schrijven, kan u een beter idee krijgen van de gemiddelde prijs voor uw werk. Al loopt u ook de kans om zulke grote verschillen te zien dat u niet weet waar het vandaan komt. In dat geval vraagt u best na welke diensten zijn inbegrepen bij het maken van de website. De twee laatste kosten, die hierna worden besproken, zijn namelijk optioneel maar wel duur en ze kunnen automatisch inbegrepen zitten in het pakket dat een bedrijf aanbiedt.

 

U kan de website laten onderhouden maar dat is geen verplichting. Uiteraard zorgt dit ervoor dat de website veilig is voor bezoekers, geen foutmeldingen vertoont en de informatie juist is. Maar zoals eerder gezegd, u hoeft dit niet te doen. Indien u hiervoor opteert of het zit inbegrepen, dan spreekt u over een mogelijke maandelijkse kost van 400 euro (afhankelijk van het bedrijf, de grootte van de website, hoeveel elementen moeten worden veranderd, ...). U kan uw website ook naambekendheid geven door middel van marketing en SEO. Dit zorgt ervoor dat uw website hoger in de zoekresultaten komt te staan wanneer een relevant zoekwoord in Google wordt ingegeven. Of u nu afhankelijk bent van de verkoop van producten of leeft op reclame-inkomsten, meer bezoekers betekent potentieel meer geld. U heeft hiervoor echter een degelijk beginbudget nodig: marketing is niet goedkoop en vormt een maandelijkse kost van 600 euro per jaar of meer (Afhankelijk van het bedrijf en hoeveel activiteiten zij in dit veld ondernemen).

 

U kan een eenvoudige website laten maken voor weinig geld, maar de kosten om deze daarna te onderhouden lopen makkelijk op. Het is dus niet de initiële kost waarvoor u zich moet hoeden maar de steeds terugkerende kosten.